Strona produktowa:
SUSZARNIA SZCZELINOWA
- Wysoka jakość produktu wysuszonego.
- Naturalny proces suszenia.
- Suszenie produktów o delikatnej strukturze
- Małe gabaryty suszarni.
- Niskie koszty suszenia.
30 %
Upraw zbóż ulega zniszczeniu z powodu rozwoju pleśni (dotyczy krajów o wysokim wskaźniku wilgotności)
5 - 15 %
Upraw kukurydzy w Polsce ulega zniszczeniu z powodu rozwoju pleśni
Co wyróżnia produkt
Najważniejsze cechy produktu
Ekologiczne
Zero emisji CO2 podczas pracy urządzenia. ZASILANE TYLKO ENERGIĄ ELEKTRYCZNĄ
Ekonomiczne
Wysoka efektywność procesów suszenia również w zakresie zużycia energii około 9 kW na 1 tono % suszonych materiałów biologicznych. 9 kW jest to całe zużycie na 1 tono % wszystkich urządzeń suszarni.
MIKROBIOLOGIA
Wysokie wskaźniki usuwania grzybów, pleśni i w dużej mierze mikotoskyn oraz bakterii beztlenowych
nISKIE TEMPERATURY
Niskotemperaturowe procesy suszenia w przedziale 45-55 stopni C, NIE NARUSZAJĄCE SYSTEMU MECHANICZNEGO I BIOLOGICZNEGO SUSZONEGO MATERIAŁU.
PYTANIA I ODPOWIEDZI
O co najczęściej pytają klienci?
Tak, w procesie suszenia nie ma to znaczenia. Możemy przyjąć Kukurydzę prosto z pola, ponieważ przed suszarnią zamontowany jest przesiewacz, który oddziela zanieczyszczenia.
W naszej technologii proces suszenia odbywa się w taki sposób, że nie ma ryzyka uszkodzenia kukurydzy czy innego materiału suszonego. Dzieje się tak między innymi dzięki zastosowaniu pneumatycznego transportu ziarna. Najistotniejszym czynnikiem w naszym procesie suszenia jest niska temperatura nie przekracza 55*C i nie uszkadza materiału suszonego.
Dopuszczamy kukurydzę nawet o najwyższych parametrach wilgotności.
Suszenie jest wykonywane w jednym przejściu w procesie suszenia, np. z 46% do 14%.
W klasycznych suszarniach to bardzo duże wyzwanie. Nasza technologia suszenia pozwala na przechowywanie kukurydzy nawet przez kilka lat po tzw. jednokrotnym przejściu w procesie suszenia. Dzieje się tak ponieważ usuwamy grzyby, pleśnie ich środowisko rozwoju.
Tak może być ze względu na niską temperaturę ziarna po całym procesie suszenia włącznie ze schłodzeniem na końcu.